הונאה בכרטיס האשראי

כרטיסי אשראי הם אמצעי תשלום פופולארי ביותר, במשך שנים רבות. הסיבות לכך ברורות והן נוגעות במיוחד להיבט הנוחות. אלא שצידו השני של המטבע (או כרטיס האשראי), הוא שמתבצעות גם לא מעט הונאות באמצעותם. התחכום הטכני, שמאפשר לכרטיסי האשראי לספק את תועלותיהם המיוחדות, גם פותח פתח רחב לרמאים לנצל אותו לרעה. העובדה שהצד הטכני הוא "מאחורי הקלעים", "שקוף למשתמש", מסייעת להעלים מעיניו את מה שמתרחש. כיצד ניתן לזהות הונאות מסוג זה?

לדעת עם מי יש לנו עסק

רכישות בכרטיס אשראי, מוטב לא לעשות מול גורמים שלא בוטחים בהם. מעבר לכך, אם עולה חשד להונאה בכרטיס האשראי, חשוב שתוכל להעריך את רמת האמינות של גורמים מולם השתמשת בכרטיס. זה יכול להיות גורם מחו"ל ממנו רכשת חד פעמית באינטרנט, לאחר שהערכת שהוא אמין. המוצר עדיין בדרך ולמעשה עוד לא גיבשת דעה סופית לגבי אמינותו. זה גם יכול להיות גורם ממנו אתה רוכש דרך קבע, שכבר היה מולו חיוב חשוד באשראי, אשר הסתיים בכך שהוא טוען שמדובר בתקלה. ייתכן, אבל כעת אמינותו בסימן שאלה ורצוי לבחון את התנהלותו בהמשך, בתשומת לב מיוחדת. הטוב ביותר כמובן, הם גורמים אמינים, שקונים מהם לאורך זמן ומתרשמים שהכל מתנהל לגבי האשראי באופן תקין, גלוי ומסודר. לדוגמא: עובדים רבים בחברות הייטק גדולות, משתמשים בשירותי סיבוס סודקסו עבור הארוחות. סיבוס מפעילה אבטחה, בכדי לוודא שימוש בטוח בכרטיסי האשראי שלהם.

לנטר הוצאות אשראי

חשוב לרשום לעצמנו כל הוצאה שעשינו באשראי. בהמשך לכך, יש לבדוק את חיובי האשראי שבוצעו בפועל ולוודא שהכל "כשר". ניתן לעשות זאת, באמצעות הדו"ח שחברת האשראי מעבירה לנו באופן תקופתי או באופן יזום אם נדרש, באתר חברת האשראי.

זה אני או לא אני?

ייתכן מצב, שבו רואים פרטי חיוב אשראי מסוים ולא ברור מה זה. ייתכן שלא מזהים את שם המוצר או שם החברה או לא זוכרים מה קנינו בתאריך שמצוין. מצבים מבלבלים כאלה, עשויים להיות למשל אחרי קניות רבות במיוחד. אולי בעקבות נסיעה לחו"ל או כניסה לדירה חדשה. מבחינת שם החברה, יש מצבים שבהם השם שרשום בחיוב שונה מהשם שמוכר לנו, גם מבלי שזו תהיה הונאה. כדאי לבדוק ביסודיות את שאר המידע שזמין על העסקה, שם נוכל לראות למשל אם זו הייתה עסקה בה הצגנו את הכרטיס בבית העסק או שלא (מרחוק. "עסקה עם מסמך חסר").

שינוי קטן גדול

יש מקרים, בהם חברות שמספקות שירות קבוע בתשלום חודשי, מעלות את גובה החיוב באשראי ללא הודעה. במקרים אחרים, גורם שקיבל פרטי אשראי לתשלום חד פעמי דוגמת תרומה, מתחכם ומתחיל לחייב באשראי באופן קבוע, כאילו עשינו הוראת קבע אצלו. לכן, חשוב לא לבדוק את העניינים "על אוטומט" ולא להסתפק ב"זה כנראה בסדר". כמה דקות השקעה בכך בכל חודש, הן לרוב כל הדרוש.

לסיכום

הונאות אשראי עובדות "בשיטת מצליח". הם בונים על חוסר תשומת הלב ועל הזמן שייקח לנו לזהות את ההונאה. לכן, עקבו אחר פעילותכם באשראי ואל תתנו להם להצליח!