ההחלטה על הנוסח ועיצוב מצבה מתקבלת תמיד תחת קושי נפשי שנגרם מלכתו של אדם יקר לנו. רבים מוצאים את המשימה הזו מאתגרת. מדובר במצבה שתשאר עם המנוח והמעמד מחייב מחשבה ותשומת לב לפרטים. בשביל רבים חשוב שהמצבה תעמוד בחוקי ההלכה בעניין וגם תזכיר את המנוח בצורה ייחודית. במאמר הזה ננסה לעזור לכם לבחור נוסח מתאים למצבה. אם חוויתם מוות של בן/בת משפחה או אדם או אשה יקרים לכם, אנחנו משתתפים בצערכם.
מנהג המצבה
משחר ההיסטוריה אנחנו מוצאים שרידים למצבות שהושארו על קברים. אותן מצבות, ממש כמו כיום, באו לענות על הצורך לתת כבוד לנפטר ולציין אותו ואת חייו באופן קבוע. בהר הזיתים אנחנו מוצאים קברים ישנים מאד שמעידים על ההיסטוריה של המנהג ביהדות. אם תערכו סיור בעקבות מצבות בירושלים, תוכלו ללמוד לא רק על המתים, אלא גם על התקופה ההיסטורית בה חיו. כל זאת לפי הכיתוב על המצבות, הפרטים, התאריכים וגם סגנון העיצוב והפסוקים שנבחרו.
מה ההלכה אומרת לגבי מצבות
מבחינה הלכתית יש לציין על המצבה את הדברים הבאים:
- השם המלא של הנפטר או הנפטרת. יש להשתמש בגרסה העברית של השם. אין מניעה מלציין כינוי חיבה שליווה את הנפטר בחייו.
- תאריך הלידה ותאריך הפטירה כאשר הוא נכתב לפי הלוח העברי. אין מניעה, כתוספת, לציין את התאריך האזרחי לפי הלוח הגרגוריאני.
- שמות ההורים של המנוח או המנוחה. יש לרשום את השמות בעברית בגרסתם העברית.
בנוסף לפרטים הללו נהוג להוסיף ככותרת 'פ"נ' (פה נטמן) או 'כאן קבורה אחותנו האהובה…'.
בחלק התחתון של המצבה יש המציינים את סיבת הפטירה של המנוח. לזה מוסיפים בדרך כלל את הכיתוב תנצב"ה (תהה נשמתו/ה צרורה בצרור החיים).
אם המנוח מת מוות בייסורים או חלילה באסון או רצח, יש לציין זאת על המצבה.
פסוקים מקובלים למצבות
נהוג לכתוב כל מיני פסוקים על מצבות בהתאם לקרבת המשפחה למנוח ולמינו.
בין הפסוקים הנפוצים לאב המשפחה נמצא את “נעמת לי מאוד נפלאתה אהבתך לי” (שמות ב,פרק א,פסוק 26)
או את הפסוק “ומצא חן ושכל טוב בעיני אלהים ואדם”. נהוג לציין את המילה 'אבינו' או בפשטות 'אבא'.
לגבי אם המשפחה, ניתן להשתמש בפסוקים “עץ–חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאשר” (משלי, פרק ג, פסוק 18)
או “קמו בניה ויאשרוה בעלה ויהללה” (משלי ,פרק לא,פסוק 28) כאשר הכיתוב לפני שמה יהיה 'אמנו' או 'אמא'.
בני משפחה מדרגות שונות יזכו לציון היחס המשפחתי בהתאם למי שאחראי על הקמת המצבה. כך אנו נוכל לכתוב 'סבינו' לגבי סבא ו'סבתנו' או 'סבתא'. ניתן כמובן לציין גם אח או אחות באותה הדרך.
חריטת תמונות על המצבה
עם ההתפתחות הטכנולוגית, הגיעה אפשרות זמינה לחריטה של תמונה על גבי חומר המצבה הקשיח. דעת ההלכה בענין איננה ברורה כאשר ישנם טיעונים לכאן או לכאן. מצד אחד, מדובר במשהו שיגרום שמחה ויחזק את זיכרון הנפטר. מצד שני, מדובר על תמונה שהיא למעשה איסור. כאשר מוצבת תמונה במקום בו נערכות תפילות, אנחנו מסתכנים במשהו שידמה חלילה לעבודה זרה. כיום מקובל שבבתי קברות דתיים לא מקימים מצבות עם תמונות. בבתי קברות שאינם כאלו, ניתן לעשות זאת לבקשת המשפחה.
בסופו של דבר העיצוב והנוסח הסופי על המצבה יכול להיות שונה ממה שמקובל. אם יש משהו שתרצו להוסיף או לכתוב, זוהי זכותכם וצריך יהיה לכבד אותה בכדי שאתם תוכלו לתת לאדם היקר לכם את הזיכרון לו הוא ראוי.